Mødre vet best! Eller gjør de egentlig det?

Aftenposten hadde en artikkel igår hvor direktøren i barne, ungdom og familie direktoratet, Mari Trommald, var bekymret for at foreldre mener de vet best. Og foreldre raser (as usual), fordi de mener at fagfolk begynner å ta for mye kontroll og at foreldre vet best. Nå må folk virkelige ta å roe seg litt ned, før de “raser”! Jeg synes folk blir enormt fort hissige, så fort det gjelder sensitive emner som barn, kropp og familier. Man må klare å se ting fra forskjellige synspunkter før man blir illsint og “går løs” på den/de det måtte gjelde. Jeg er faktisk litt enig i det Trommald sier og, selvom jeg selv ofte kan bli lei selv av at fagfolk/eksperter skal uttale seg om alt og alle. Grunnen til at jeg er enig, er at jeg selv erfarte etter fødselen at jeg ikke kunne mye om babyer og søkte etter informasjon og bøker. Altså, instinktene er der, og jeg var overhodet ikke redd, men jeg brukte google så og si hver dag! Jeg googlet absolutt alt jeg lurte på, og jeg fikk så utrolig mange gode tips og råd. Det var selvfølgelig mye rart som også ble skrevet, men det var også mye som jeg ikke hadde tenkt ut på egenhånd. Feks sovetider/rutiner, matrutiner etc etc. Triks som gjorde min hverdag ufattelig mye lettere. Ikke bare min hverdag, men babyen sin hverdag og! Oliver slapp en mor som prøvde seg frem, og fikk heller en god og solid oppfølging, og rutiner helt fra start. Det finnes ingen fasit, men det finnes metoder og måter å gjøre ting på, som er langt bedre for barnet. Det er da ingen som kan si imot det? Jeg var utrolig åpen for å lære, selvom jeg fagperson selv, og har jobbet med barn da jeg var yngre. Men det å få sitt eget lille skjøre barn er noe helt nytt og ukjent. Det å bli forelder.

Jeg har et annet eksempel. Min lillesøster fikk barn først av oss 3 søsknene, og vi var alle ute etter å hjelpe henne og komme med råd. Men hun ville ikke ha råd, og ble faktisk til slutt så sint at hun ba oss legge oss helt vekk i hvordan de gjorde ting meg deres lille Leo. Hun visste ingenting om søvn, og Leo sov veldig lite på dagtid og var derfor konstant overtrøtt. Han hylte og vrælte, og de visste jo ikke at det var pga søvnmangel, og prøvde å gjøre alt for å glede denne babyen. Dette gikk over lang tid, for da jeg besøkte dem i India, og babyen var 5/6 måneder, var fortsatt ikke soverutiner inne, og han sov veldig lite på dagtid. Han var så overtrøtt stakkar, men det visste jo ikke vi. Jeg skal ærlig innrømme at jeg stolte helt på hva de gjorde, og ble selv bekymret over hvorfor han skrek sånn. Ingenting hjalp. Men nå, etter at jeg selv har blitt mor, og jeg ser hvor viktig soverutiner er, så forstår jeg jo hvorfor lille Leo var som han var. Men ingen av oss visste bedre! Han sov på dagtid, men kanskje en gang midt på dagen, og da etter at han var så trøtt at han bare sovnet inn selv. Og de brukte ikke google som mange i vårt land gjør, i India, da det er lite databruk og få som har data tilgjengelig.

Oliver har blitt en ekstremt trygg gutt, som nesten aldri. Skulle han gråte er det noe, og ikke fordi han sutrer og er sliten og trøtt. Og dette vet alle som kjenner han. Han er alltid blid og glad, men til gjengjeld har jeg lært meg masse, sugd til meg kunnskap, og er utrolig streng på søvnrutiner. Han får aldri sjansen til å bli overtrøtt. Dette med søvnrutiner har jeg lært gjennom en bok jeg leste, skrevet av en britisk søvnekspert, Gina Ford.

Så folkens. Før man raser mot fagfolk som bekymrer seg, som Trommald når gjør, så tenk over at det finnes andre som faktisk ikke kan alt, og at instinktene ikke lærer oss alt. Man bør være ydmyk til kunnskap og lærdom, og så kan man heller selv bedømme om den informasjonen man får er riktig for deg, eller kanskje ikke passer deg. Kanskje lærer du noe du tar i bruk, som gjør livet litt lettere for dere alle. Lese seg opp på diverse emner du ikke kan, for vips så lærer du en hel del. Prøv å ikke se på utsagn som kritikk, eller konstruktive tiltak, som kan hjelpe en hel haug med foreldre som faktisk ønsker å lære, noe jeg tror mange kunne satt pris på.

Jeg vet ihvertfall at jeg ikke kunne vært foruten google under de første månedene med Oliver, og selvom det har vært mye rart å lese, så har det også vært enormt mye lærerikt på sider skrevet av fagfolk. Ammehjelp, søvnhjelp, spisehjelp, ja rett og slett alt.

Er det ikke noen som er enige med meg, eller synes du Trommald ikke har rett i å si det hun sier??

Her er linken til det første innlegget!

Og her er foreldrene som svarer!

– Caroline

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *