Hvorfor jeg velger økologisk :D

Ta valget idag og GO ECO!

Å velge økologisk for meg, har blitt min mantra. Jeg gjør virkelig alt jeg kan for å få alt jeg spiser økologisk, og det gjelder også kremer, sminke, tannpasta og hårprodukter.

Dette gjør jeg av flere grunner.

-Hjelp verden å overleve med bærekraftig mat!

Velger du å spise økologisk er du med på å redusere miljøforurensing. Industrielle dyr, dvs dyr som ikke er “økologiske” er dyr som lever sitt liv i fangeskap, og blir fôret med mat som er billigst for produsentene å kjøpe. Dette er nesten utelukkende genmodifisert mais, korn og soyabønner, som også inneholder en hel del kjemiske tilsetninger. Dette fôret gjør at kjøttet deres inneholder disse kjemikaliene, og avføring, og gasser fra disse dyrene er utrolig forurensende for planeten.

Dette er nesten nest viktigst, for det som kommer først er torturen av dyr. Det overrasker meg og sårer meg dypt, at folk ikke har mer empati for dyrene, til fordel for å få billig og rask mat. Dyr lider et helt liv, millioner av dyr, for at vi mennesker skal få billig mat, og det raskt. Blandt de som har det værst har vi kyllinger griser og sauer. Jeg kan dessverre ikke nevne alle dyr, selvom det er mange som fortjener oppmerksomhet i dette blogginnlegget.

Kyllinger må vokse opp så fort, kun på 45 dager, for at vi skal få nok kylling ut til verdens befolkning. De fetes opp så enormt fort at bena deres ofte knekker under dem. Dette i tillegg til at de vokser opp i bur, med masse sår og skader. Og sånn lever de.

Kjøp økologiske egg og ikke “frittgående egg”. Frittgående er ikke høns som går fritt, de lever 6 stk høner på 1 kvm. Kun økologiske høns får gå fritt. Så dette er lett å ta feil av. Økologiske egg er mange steder ikke dyrere enn vanlige egg, så vær så snill å tenk dere om når dere er ute å handler. Små endringer, kan bety masse for små dyr.

Conventional_chicken_hero_0

Grisene har det også helt grusomt. De står i bittesmå båser, hvor de overhodet ikke kan bevege seg. Og der står de dag ut og dag inn. De blir ofte slått med et verktøy med massevis av små nåler, for at kjøttet skal bli litt mørere.

Dette skjer også i Norge.

sad_pig

I 2006 ble dette slakteriet hastestengt, men er kun en av mange slakterier som holder på med denne typen behandling av dyrene. Ofte er det faktisk mye værre og.

Pressemeldingen;

Fatland slakteri utenfor Oslo stenges etter langvarige og systematiske brudd på forskrift om dyrevern i slakterier. Slakteriet benytter rutinemessig elektriske støt og slag mot grisene som drepes der. Mattilsynet fastslår blant annet at:

  • Dyrene blir spent fast før de bedøves, noe som påfører dem frykt og stress.
  • Det er usikkert om alle dyrene blir tilstrekkelig bedøvet før de skjæres opp.
  • Slakteriarbeiderne bruker unødvendig mye vold mot dyrene.
  • En del av grunnen til lovbruddene er at Fatland har kjøpt en ny maskin til bruk i slaktingen. Grisene er redde for maskinen, og blir slått og utsatt for elektriske støt når de tvinges inn i den.

Mattilsynet har nå vedtatt at slakteriet må holde stengt inntil forholdene er utbedret.

I 2009 kom det feks rapporter på at det var stor mishandling i Egypt hvor grisene ble slaktet levende og slått og mishandlet før de ble kuttet opp. Les mer her.

Dette er bare to av hundrevis av artikler på nett. Nå nylig kom det ut en grusom video fra en gård i Danmark, hvor de ble vist hvordan de slo og mishandlet grisene før slakt. Videoen har blitt fjernet, sikkert fra produsenten, men det var så grusomt at jeg gråt, som jeg ofte gjør når jeg ser videoene. Mange klarer ikke se disse videoene, og da vil man heller aldri vite. Det er nesten bedre å se det og bli helt lamslått, for da har det ofte den effekten at du neste gang velger økologisk. Ser du ikke videoen glemmer du fort overskriften, og fortsette den veien du allerede går. Dyrene er avhengig av vår hjelp, og det skjer kun hvis man begynner å bli mer bevisst når man handler.

3685473_37010341628_10152720695502262_998304502831328453_n stepping-on-pig-2-495x400

Sauene har det også like ille. Vi har blitt avhengig av ullen og kjøttet deres, og produsentene skal ha det raskt. Denne videoen er kun et år gammel. (Advarer mot harde bilder).

-Økologisk frukt og grønt, vår urmat!

Når det gjelder økologiske grønnsaker og frukt, så har det vært debatter både for og mot. Det er selvfølgelig Norge som er imot, og de jobber hardt for å holde på salget for uøkologisk mat. Det er ikke penger i økologisk mat, og produsentene bruker masse penger på å styre informasjonen som blir publisert via media. Dette er allmenne kunnskap, vi blir lurt av media hele tiden. De som har mest penger, har mest makt. Sånn er det dessverre. Her er et typisk eksempel på dette. Det kommer rapporter på rapporter på dyremishandling og storprodusentene, og for å ikke nevne at Norge er langt over EU sine anbefalinger på sprøytemidler på mat. Men dette har visst ingen påvirkning. Seriøst??? Skummelt hvordan de ikke lar oss få vite sannheten.

Organic-Fruit

Her er en artikkel som viser til at økologisk frukt og grønt faktisk har store forskjeller, med over 343 studier gjort! Dette er gjort av British Journal of Nutrition.

Ikke bare inneholder denne maten mer næring, men den har heller ikke blitt sprøytet med masse sprøytemidler. Næringsmangelen er jo ikke det som er værst, det er det at maten inneholder masse kjemikalier. Litt kjemikalier tåler kroppen godt, men å spise disse kjemikaliene hver eneste dag har selvfølgelig en skadelig effekt på kroppen. Dette kombinert med forurensing, kjemikalier gjennom hudpleie, sminke, hårprodukter etc etc, skader oss over lengre tid. Vi er sykere enn noen gang, og dette kan faktisk snus drastisk ved å KUN endre på kosten. Legene kan ikke nok om mat, og vil ikke kunne hjelpe deg med veiledning om mat om du er syk, da de kun har hatt et kurs om ernæring iløpet av sine 6 år på medisinstudiet (ref. en god legevenninne av meg). De spør oftest aldri om hva vi spiser, kun gir oss medisin og lar oss gå.

-Hudpleieprodukter

Her er det enkelt. Produkter som ikke er naturlig og økologisk inneholder kjemikalier vi overhodet ikke bør få i oss. Litt gjør ingenting, men det er hele coctaileffekten vi nå bør bekymre oss over. Alt det vi får i oss daglig blir ganske så stor sum av kjemikalier, dere ser det? En litt morsom historie er at min tannlege har revet seg i håret av at jeg valgte å bytte til naturlig tannkrem UTEN fluor. Han mente dette var et utrolig dumt valg av meg. Men 3 år senere, til hans stor forbauselse, hadde jeg NULL hull! Herregud å stolt jeg var, og ekstra gøy var det at jeg beviste han at man overhodet ikke trenger værken Colgate eller Solidox for å unngå hull! Og jeg spiser mye søtt 😀 Ikke hvitt sukker, men masse bakst med både honning, agavesirup, maplesirup og fruktsukker! Alt som er like skadelig for tennene. Kult? Denne tannkremen bruker jeg, og den er akkurat som vanlig tannkrem i konsistens. Smaker godt og!

-Min erfaring

For 6 år siden måtte jeg og min mann ta et oppgjør med kroppen våre. Jeg ble både fysisk og psykisk syk, og levde en relativt sunn livsstil, ville mange si, men nå så ser jeg at jeg levde ganske så usunt. Men det kostholdet jeg hadde er det de fleste har idag. Kostholdet mitt gjorde meg forkjølet her og der, jeg fikk influensa nesten hver høst eller vinter, og hadde vondt i halsen flere ganger iløpet av året. Samme gjaldt min mann. Jeg hadde energi, men likevel dårligere og dårlige energi. jeg var trøtt etter jobb og la meg oftest på sofaen til jeg skulle legge meg.

Etter et oppgjør med meg selv, hvor jeg da endte opp med å både prøve supermat og økologisk mat, ble jeg helt hekta. Energien snudde raskt, og jeg følte meg mye mye bedre. Og dette kom kun i løpet av et par-tre uker. Jeg tok et par detoxer, for å virkelig teste ut kroppen, og jeg fikk så gode resultater, at jeg endte opp med å studere grunnfag medisin og viet hele livet mitt til både supermat og ren mat. Jeg har vært innom både rawfood, supermat og vegansk mat, og tatt meg det beste fra de alle. Idag har jeg ikke hatt en forkjølelse engang på over to år, og som de fleste har sett på bloggen, så gjør jeg mer enn de fleste i løpet av en dag, samtidig som jeg har baby fulltid. Denne energien ville jeg aldri ha hatt om jeg ikke var supernøye med kosten. Jeg har byttet ut hvitt sukker med kokosblomstsukker feks, og jeg har byttet ut det meste av industriell bakst som feks brød, med hjemmelaget glutenfri bakst. (Oppskrift på glutenfri superknekkebrød her). Kumelk har jeg for lengst byttet ut med mandelmelk og rismelk.

Jeg spiser også kun villfisk, og aldri oppdrett. Oppdrett inneholder både antibiotika og andre skadelig kjemikalier, som feks gravide og ammende må holde seg helt unna, da de kan skade fosteret og babyen. Dette er klar tale fra myndighetene. Men hvis det er så skadelig for fostre og baby, hvorfor skal da voksne kunne spise det?

Her er en artikkel hvor kvinner, ungdom og barn advares mot oppdrettfisk! Så spis villfisk, det koster ikke mer enn vanlig fisk, men det må kjøpes i en fiskedisk som oftest 🙂

Dette er grunne til at jeg spiser økologisk. Både for dyr, miljøet, og helsen. Tre gigantiske grunner til at absolutt alle bør ta et oppgjør med seg selv. Ikke lukk øynene, steget i riktig retninger er langt fra hardt, men krever nye rutiner. De kommer du raskt inn i, og du kan glede over at du da slipper syke barn og voksne så ofte. Det blir sjeldnere og sjeldnere jo lenger du holder på med den nye og forbedrede livsstilen.

Og gjør du det ikke for deg og din familie, så vær så snill å gjør det for dyrene. De går fritt ute i naturen, de blir ikke slått og torturert, og du kan spise maten med god samvittighet. Jeg blir helt kvalm når jeg får servert industriell gris hos andre, da jeg vet hvordan de har hatt det.

Dette var det jeg ville dele idag, og jeg kunne skrevet så enormt mye mer om bærekraftig mat og hvor skadelig mye av maten vår er for miljøet vårt. Men det får bli neste gang 🙂

Bli mer bevisst og gjør noe for planeten vår! Gunhild Stordalen er en kjempe forkjemper for akkurat dette med sin EAT revolusjon, med bærekraftig mat. Redde planeten vår. Det er mye som skjer på matfronten, men staten anbefaler oss dessverre feil veldig ofte. Det er derfor viktig at du/dere tar ansvar for egen helse og ikke leser så mye i media. Tenk fornuftig og da er det klart at vi er ment for å spise ren og naturlig mat, og masse frukt og grønt. UTEN kjemikalier.

-Jeg hjelper dere på vei!

Under denne fanen har jeg massevis med deilige og sunne oppskrifter som du kan kose deg med god samvittighet 🙂 De er proppfulle av næring og du kan gi alt til dine barn med like god samvittighet. Og mer kommer stadig vekk! 😀 Hva med feks noen supersunne brownies?? 🙂

Håper dette var til inspirasjon 😀

Lurer du på noe er det bare å spørre! 🙂

Peace & Love Caroline:D

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *