Er du gravid og har litt vondter, eller akkurat har født?? Da kan dette være noe for deg, som reddet meg!

Da jeg gikk gravid forandret kroppen min seg hver dag. Selvfølgelig tenker sikkert mange, men det er faktisk ikke fult så enkelt. Kroppen forandrer seg så enormt fort under et svangerskap, at veldig mange av oss får vondter, og til og med større smerter jo lenger man kommer inn i svangerskapet. Noen asurfer gjennom uten å kjenne til noe, mens andre får det utrolig tungt. For de som kjenner det godt, kan det virkelig rive og slite på kroppen å skape et barn. Det er mye informasjon og anbefalinger fra mange hold og ved smerter og ubehag oppsøker man gjerne lege eller blir henvist til fysioterapi.

Dette ønsker jeg å snakke litt rundt, da jeg er en av de som opplevde store smerter med svangerskapet. Jeg fikk bekkenløsning i allerede 4. måned, og ble da henvist til fysioterapi, som de fleste andre. Fysioterapi, uten å tråkke noen på tærne, var ikke en god nok behandlingsform for meg. Jeg vet at mange gravide har godt at fysioterapibehandling og øvelser, men dette var ikke nok for meg.

Jeg fikk faktisk langt bedre utnytte av gravid yoga, hvor jeg ble mye bedre dagene rett etter. Men så snek smertene seg fort på igjen.

Osteopati er noe jeg alltid har vært stor fan av. Det er en behandlingsform som ble utviklet av en lege i USA på tidlig 1800 tallet. Egentlig den store mor av behandlinger, sånn som jeg ser det. Osteopater tar for seg HELE kroppen til pasienten, for å finne ut hvorfor man har de plagene man har. Ingenting blir utelukket. De tar i bruk mange og skånsomme teknikker som derfor er kjempe bra for graviditet og spedbarn.

De undersøker muskelskjelettsystemet, gjør en nevrologisk undersøkelse hvis nødvendig, og sjekker også bindevev og fordøyelsessystemet. Behandlingen varer fra 30-60 minutter, nettopp fordi det er nødvendig med såpass lang tid for å finne ut hvorfor man har plager, og så behandle de. Har du vondt i nakken, så kan det være lurt å sjekke hele kroppen, slik at man ikke bare behandler symptomene, men også finner årsaken. Det kan komme av feilbelastning, skjevheter i bekken eller kompensasjon for en voksene mage.

Da jeg ble gravid kontaktet en god venninne av meg som akkurat hadde blitt osteopat, og spurte henne om hun kunne hjelpe meg å gjøre mitt svangerskap litt mindre smertefullt. Hun ble kjempe glad for at jeg ringte da hun jobber mye med gravide og har skrevet sin D.O. oppgave om behandling av bekkensmerter under graviditet og gledet seg til jeg kom. Da jeg fikk min første time hos henne, ble jeg fortalt masse om hva som skjer inni kroppen under et svangerskap, og hvor viktig det faktisk er for mange å få riktig behandling. Kroppens ligamenter strekkes og enormt mange prosesser settes i gang, som faktisk kan trenge litt hjelp for å unngå skader/vondter både under, og i ettertid av svangerskapet.

Ikke bare fikk jeg behandling en gang i uken fram til fødsel, men jeg kom også rett etter fødselen med både meg og barnet, for å hjelpe min kropp til å “leges” riktig, samtidig som hun måtte justere flere småting på lille spedbarnet mitt. Fødselskanalen er trang og noen små går gjennom en nok så tøff start på livet. Nakken spesielt kan bli påvirket under fødselen, noe som kan skape problemer med både amming/spising, puste riktig, at kroppen skal vokse seg til riktig, luftsmerter i magen etc. Og på Oliver hadde kragebeinet kommet i en ugunstig posisjon, og jeg kunne da ikke løfte han normalt. Dette hadde jeg jo aldri visst om, om jeg ikke hadde tatt turen! Nakken hans måtte også behandles, da han så mye bedre til den ene siden enn den andre.

Behandlingen på de små er skånsom og rolig. De jobber med deres bevegelser, og babyen skal være avslappet og gjerne ligge i armene hos mor hvis de er litt skeptiske. Der er de løsningsorienterte for at barnet skal være tryggest mulig. Ingenting de gjør vil være smertefullt for barnet.

Så min anbefaling til alle mødre er å ta seg en tur til en osteopat, for å se til at kroppen har det optimalt under svangerskapet, og i hvertfall ta turen etter fødsel for å sjekke tilstand til både barnet, og moren. Det kan lette store plager hos den lille som akkurat har kommet til verden. Vi har verdens mest fantastiske kropper, uten tvil, men vi kan også få litt hjelp slik at veien vår kan bli litt lettere.

IMG_9127

Min personlige erfaring var at kroppen min ikke ble så stiv, smertene gikk vekk i mange dager, og etter fødselen så har hun hjulpet kroppen min å fungere bedre og da spesielt bekkenet. Jeg fikk mange skjevheter i kroppen, og det igjen resulterte til at musklene ble stramme, som igjen førte til stiv nakke, hodepine, vondt ved korsryggen, stive hofteleddsbøyere etc. Så det er faktisk utrolig viktig for oss kvinner å ta vare på kroppen vår, både under graviditeten, og etter fødsel når vi faktisk har muligheten til det. Min fantastiske venninne tar gjerne imot dere på Klinikk for Alle på Røa, og bare ring om dere skulle ha noen spørsmål! (Time kan bestilles her!)

IMG_9113

Hun har også en fin facebook side hvor det blir lagt ut mye fin informasjon og generell helse, trening og øvelser.

Facebook: Osteopat Tine Oppedal

Mine anbefalinger kommer ikke lett, og jeg kan med hele hjertet anbefale å ta kontakt med Tine, om du har noen slags kroppslige vondter/problemer. Kan også nevne at hun har vært deltatt på Ironman, og har derfor en ekstra god kunnskap på den helhetlige helse <3 Ironman!!! Bøyer meg i støvet for deg Tine!!!

Ha en nydelig kveld videre 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *