Sunnere julegodter, laget på 1-2-3! Nytes med GOD samvittighet :D

Da var endelig julesortene våre i boks! 😀 Jeg var litt bekymret der et sekund, da alle dagene frem til jul er fullpakket. Jeg skulle egentlig ha lunsjgjest her idag, så jeg ble faktisk utrolig lettet da vi kunne flytte det til nyåret. Endelig kunne jeg bake!

En ekstremt deilig dag! Jesper kjørte Oliver i barnehagen, latet meg i sengen med første blogginnlegg, på med joggisen, full guffe med julemusikk, og bare hele huset for meg selv! Lykke!!!!

Hvert år baker jeg julegodter på min måte. Det er så mye kaker, og sukkersaker rundt oss i julen at jeg får helt angst, så for 5 år siden bestemte jeg meg for å lage egne godter. Sunnere godter, helt uten sukker, mel, melk og alt det der.

De smaker jo ikke annet enn usunt, da det er søtet med både honning, dadler, kokosblomstsukker, og økologisk maplesyrup. Annet enn det er det bare egg, nøtter, og råsjokolade.

I år er det disse favorittene som er på agendaen;

Caroline´s nissetopper;

IMG_8281

Du trenger; 

Mandler, hassenøtter (evt andre nøtter om ønskelig)

Dadler

Litt honning, eller maplesyrup

Råsjokolade som skal smeltes, eller evt 70% kokesjokolade.

Slik gjør du; 

Ha nøtter og dadler i en foodprosessor, og hell sakt i litt honning, eller maplesyrup. (0,5 dl)

Lag små topper med hendene. Smelt sjokolade over veldig svak varme. Så svak at den ikke rekker å bli varm, og fortsatt er litt tykk. Dypp toppene i sjokoladen, og sett de på et fat. Sett fatet kaldt, feks ut, etter at de er ferdige, slik at de får stivnet.

Kokostopper;

IMG_8288

Du trenger;

6-8 eggehvitter

1 pose med kokos

Søtning, feks honning, sukrinmelis, kokosblomstsukker. Jeg mikset honning, og sukrinmelis.

Slik gjør du;

Sett ovnen på 150 grader. Stivpisk eggehvittene til du får en stiv masse. Ha i kokosen, og søtningen og rør godt om. Form små kuler/baller/topper med hendene, og sett det på et brett. Ha toppene inn i ovnen og la de stå 20-30 min. De skal se godt brune ut på de ytterste kokosflakene, før du tar de ut. En litt sprø hinne ytterst. Da er de klare. Oppbevares tørt.

Marsipankuler/figurer;

IMG_8296

Du trenger;

Økologisk marsipan (Vi kjøpte ferdig på helsekost, men du kan også lage egen her!)

Råsjokolade, 70% kokesjokolade

Hakkede nøtter

Dette trenger ikke så mye forklaring, men her lager du det du ønsker, smelter sjokoladen sakte som forklart over, og strør litt nøtter over. Voilá!

Ristopper!

IMG_8315

Du trenger;

5 dl Puffet ris

3 plate Råsjokolade, eller 2 plater 70% kokesjokolade

2 ss Kokosolje (kan sløyfes, men er veldig godt til)

Kakaosmør (stivelse)

Slik gjør du;

Smelt sjokoladen sakte som beskrevet ovenfor, å ha i kokosoljen, og 1 ss kakaosmørmasse. Hell over rispuffene, og rør godt.

Lag små topper med en ss, og legg de veldig forsiktig ned på en stekeplate. De detter fort fra hverandre, så hver veldig forsiktig. Når du har laget alle ferdig, så setter du de ut, så de stivner. Lagres kaldt.

Tenkte å lage havreflarn også, med bare havregryn, honning, og litt havremel. Har ikke laget det før, men er spent på å prøve, da jeg er sikker på at jeg kan få det til 😉 Havreflarn er jo noe av det beste jeg vet! Skal dele oppskriften med dere etterhvert, om jeg får det til da 😉

Det er så fint å lage sunnere julegodter, slik at alle kan spise det med god samvittighet. Jeg gir jo ikke Oliver noe med sukker i, så det er koselig at han også kan kose seg litt i julen, uten at det skal gå utover den lille kroppen hans som er i full vekst 😀

God baking alle sammen, og husk; man kan bake hva som helst, uten at man må bruke det hvite giftige sukkeret, og samtidig smake helt himmelsk! Det handler om å bytte ingredienser, ikke stoppe å spise snop 😉

Ha en fantastisk førjulsfeiring! 😀

2 Comments

  1. Marianne

    Takk for inspirasjon 🙂 Gleder meg til å prøve disse herlige godsakene.

    1. Bare hyggelig Marianne <3

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *