Når barna blir offer for våre “feil”…

(foto;colourbox/forskning.no)

Jeg er jo hakket over gjennomsnittlig interessert i helse, og da jeg fant denne artikkelen, så kan jeg ikke annet enn å skrive om det. Barn ligger meg så nært, og jeg får så utrolig vondt i mammahjertet av å lese hvordan verden idag virkelig kan skade oss, og da spesielt de små.

Artikkelen er fra i fjor, men jeg kan love dere at det ikke har blitt noe bedre til nå ihvertfall, tvert imot verre.

Artikkelen tar for seg effekten alle de industrielle kjemikaliene faktisk har på små barnekropper. Da spesielt hjernen. Miljøgiftene det er snakk om er alt fra bly, kvikksølv, løsemidler, sprøytemidler, samt kjemikalier som vi finner i mat, klær, og møbler.

Det som skremmer meg, er det jeg faktisk har holdt foredrag om i flere år nå, som er det artikkelen også nevner;

“Enda mer skremmende er den manglende kontrollen på disse kjemikaliene, noe som betyr at barn og fostre utsettes for dem daglig.”

Det er nettopp denne mangelen på kunnskap, og kontroll som ingen av oss besitter enda, da det vil ta tiår før vi vet hvilken effekt alle disse kjemikaliene har på oss. Spesielt den enorme økningen av sprøytemidler i Norge nå bare de siste månedene, som faktisk er langt over det som egentlig var lov i Norge bare for kort tid siden. Det er noe vi ikke vil vite langtidseffekten før det egentlig er for sent. Og det er kjempe skummelt! Og det er det at staten ikke kan si med sikkerhet at det noe er farlig, som gjør at mange av oss tror at det betyr at det faktisk ikke er farlig. Men helt ærlig, tenker man også litt logikk, så selvfølgelig er det farlig. Alle de giftstoffene fleste av oss spiser, og puster inn daglig? Selvfølgelig har det noe å si. Denne artikkelen bekrefter jo at noe er veldig galt, selvom det ikke står konkret hva som er verst.

Professor i miljømedisin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet, forteller at det har medført en epidemi av nevrologiske skader som blant annet kommer til uttrykk som ADHD, autisme og nedsatt intelligens blant barn. Dette er alvorlig!

Vi som foreldre kan faktisk gjøre noe med dette. Vi kan forebygge og beskytte så godt vi kan.

Det jeg gjør for å forebygge er feks å kun handle inn økologisk mat. Jeg prøver også så godt jeg kan å kjøpe økologiske klær til Oliver, da det har kommet kjempe gode utvalg til barn hos de fleste store kjedene nå. H&M, Cubus, Kappahl, og Lindex har gode utvalg. Jeg burde vært flinkere med økologiske klær til meg og, men det er dessverre ikke det beste utvalget enda.

Jeg er mer bekymret for barna enn oss voksne, fordi vi vokste opp da det faktisk ikke var like ille. Og det er hjerner under utvikling som er mottakelige overfor påvirkninger fra giftige kjemikalier.

Det som jeg har prøvd å fortelle om i foredragene jeg har holdt, er at vi ikke kan stole på det statlige rundt oss. Alle organene som egentlig skal beskytte oss. Og det er så viktig at vi snart våkner opp og forstår dette, så vi kan begynne å ta ansvar for får families helse.

I artikkelen står det;

“Men i dag blir ikke kjemikalier forbudt med mindre det er bevist at de er skadelige. Og mange brukes selv om det er sterk mistanke om at de er farlige.

I tillegg kommer tusenvis av stoffer som ikke er undersøkt. Omkring 1000 av dem har vist en skadelig effekt på hjernens utvikling i dyreforsøk.”

Sånn har det dessverre blitt. Men vi trenger faktisk ikke å fortvile helt, for det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre endringer som det kanskje virker som. Ikke så dyrt som alle skal ha det til. Vi handler nå alltid økologisk på Kiwi feks, da det er 15% billigere der. Matbudsjettet vårt er på 5000 kr i måneden, og da koser vi oss godt med mat. Vi har også blitt bevisste på rengjøringsmidler, da disse også inneholder ren gift, og spres i luften så fort det blir sprayet rundt. Meny og helsekost har masse utvalg her. Og for de som lever på budsjett anbefaler jeg Iherb.com, hvor prisene er langt lavere 😀 Små endringer, gjør godt for store og små 😀

Det er igjen oss det står på! <3

Anbefaler å dele til alle med barn 🙂

Artikkelen kan dere lese her på forskning.no.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *