Pass på maten som blir gitt til barna i barnehagen!

Visste dere at barna våre er opptil 3/4 deler av dagen i barnehagen?

I løpet av denne tiden så skal barnet ha 3 måltider. 3 måltider som har utrolig mye å si for barnets helse, og utvikling. Hvem tar ansvaret?

Er det du som forelder som gir med mat, eller får de mat servert i barnehagen. Kanskje begge deler?

I barnehagen hvor Oliver går nå får de frukt på det første måltidet, varm mat det andre måltidet, og så er det vi foreldre som tar med det siste måltidet. Oftest er dette brødmat, og det er kjempe bra. Da får de i seg en variert kost, med masse næring. Brød er omdiskutert, men en gang om dagen er helt greit, da det ikke er like lett å finne andre sunnere alternativer i en hektisk hverdag. Baking krever sitt, og jeg selv sliter med å få gjort det så ofte som jeg skulle ønske.

Men! I Barnehagen hvor Oliver skal begynne fra neste år spiser de brødmat til alle hovedmåltidene. Skal barnet få i seg variert kosthold her, så må foreldrene selv lage annen mat enn brødskiver. Men dette er ikke noe de har kjennskap til, eller oppfordrer. Det er jeg som har reagert på dette etter at jeg fikk vite det nylig. Jeg kjenner selv på morgenen at det ville krevd ekstra med tid, og motivasjon for å lage et nytt måltid hver morgen, som skal sikre Oliver et variert kosthold. Men jeg må likevel klare det. Såpass viktig er dette for hans helse, og utvikling.

Dette er et utrolig viktig tema! Og det burde vært visse krav til barnehagene.

De nyere barnehagene hører jeg alltid har varmmat, så det skjer noe i utvikling, og det er så utrolig bra. For barna er avhengig av oss for å utvikle hele systemet sitt, best mulig. 

IMG_5560

Barn trenger variasjon av vitaminer, mineraler, og masse fettsyrer. Fettsyrer er spesielt viktig for å utvikle hjernen, og nervesystemet. Fett har faktisk en beroligende effekt på barnet, samtidig som de gode fettsyrene forebygger alvorlige sykdommer.

Brød til alle måltider i barnehagen er dessverre ikke godt nok. De trenger mer. Barn som bare får brød kan også ha en tendens til å få veldig mye energi, da dette kun er karbohydrater.

Pålegget er selvfølgelig også avgjørende, men i dagens samfunn er det ikke lett å finne pålegg som ikke går på bekostning av noe annet. Og det får være greit. Oliver får leverpostei, og makrell i tomat, selvom jeg skulle ønske at det fantes renere alternativer til de to produktene. Det er de to han elsker, og der får han i seg jern, mineraler, og mye fettsyrer. Vanskelig å finne andre pålegg som gir det samme. Men jeg kunne ønske at utvalget var større.

Jeg fikk faktisk en sunn oppskrift til “leverpostei” her om dagen, som jeg skal lage denne uken 😀

Mitt poeng, og mitt budskap idag er at dere må ta kontroll over hva barnet får i seg daglig. Ta litt tid til å tenke over om han/hun/de får i seg nok næring, og hva det er du kan bidra med. For de som har barn i barnehager hvor det kun er brødmat, så anbefaler jeg på det sterkeste å feks lage noe eggerøre, og oppskåret avokado som et alternativ til brødmat medbragt. Egg, og avokado er helt supert, og er godt likt av de fleste barn som er vant til å spise sunt 😀

Idag blir vi sykere og sykere, som vi nesten kan se på forsiden av media hver eneste dag. Men vi kan gjøre noe med det, og ta ansvar for våre barns helse. VI kan snu den onde sirkelen.

IMG_5572

Og dere, IKKE gi med brødskiver med prim, syltetøy, eller sjokoladepålegg, kun for å gjøre det enklere. Barnekroppen har overhodet INGEN nytte av det, og vi må være såpass våkne at vi har en baktanke med maten vi gir barna våre.

Det er vi som står for deres fremtidige helse, og grunnlaget legges når de er barn.

Tips gjerne barnehagen, eller alle foreldrene om å prøve å gjøre noen endringer for å få varmmat i barnehagen. Mange har det idag, uten at det koster oss noe mer i mnd. 300 tror jeg vi betaler i mnd for å få varmmat hver dag. Disse leverer til vår barnehage, og leverer over alt såvidt jeg har skjønt. Bra tiltak!!

Ta ansvar for barnet ditt idag, og vis både deg barnet ditt at dette er det er viktig at mat skal være næringsrikt, ikke bare fyllmat. Vi er deres rollemodeller, og vi gir dem malen for fremtiden!

Ta ansvar idag! 😀

Ha en fantastisk dag, og del gjerne <3

-Caroline

8 Comments

 1. Du har så rett 🙂 Brødmat kan være fint til ett måltid, men ikke alle. En måte for foreldre å gjøre det lettere på er å lage på kvelden for et par dager og oppbevare i kjøleskapet, da blir det i alle fall ikke så mye stress om morgenen 🙂

  1. Ja, det er også et kjempe godt tips! 😀 Tusen takk for at du tok deg tid til å kommentere!!:D
   Ha en nydelig kveld!
   Klem Caroline

 2. Hei må bare si at dette er ikke bare noe nyere bhg som driver med. Man må velge bhg med omhu og har man en Steinerbarnehage i nærheten er det bare og velge den. Vi har varm/ hjemmelagde økologisk/ biodynamisl mat hver dag. I min bhg er alle meieriproduktene fra Røros. Lavpasturisert og mer fett. Fruk får de også hver dag. Så velg steinerbhg da vet du at barna får kvalitet

  1. Jeg har veldig lyst til å sende Oliver i Steinerbhg, hadde vi bare hatt en i nærheten <3

 3. Er helt enig med deg. Men jeg jobber i barnehage selv, å ha nok tid til varmmat er ikke alltid like lett. Selvom jeg gjerne ville prioritert det. Der jeg jobber hadde vi varmmat, men en del foreldre var ikke fornøyd. De mente vi brukte for mye tid, som heller burde være brukt på barna.itillegg var ikke varm måltidet sunt nok.ikke lett å gjøre alle til lags. For 300 kr i mnd er det ikke rare matbudsjettet å forholde seg til heller.men skulle jeg fått valgt ville jeg gjerne hatt et fukt/grønt måltid, et varmt og et brød måltid. Håper staten kan gjøre noe i fremtiden, å gi litt mer penger til barnehagene. Slik at måltidet blir mer prioritert og sunn:)
  Godt du deler dine meninger, å forhåpentligvis blir flere oppmerksom på dette:)

  1. Takk for at du deler Sandra 😀
   Vi betaler bare 300 for å få varmmat levert i bhg? Vi lever også en frukt hver dag i bhg 😀
   Staten bør gjøre noe, men i mellomtiden er det jo mange muligheter for foreldrene også! Feks det med frukten? 😀

   God klem!

 4. Helt enig med deg, vi har Emma i privat bhg og der får de både varmmat og frukt ! Vi søkte ikke på denne bhg engang, men nå er vi veldig glade for at hun havnet der 🙂

  1. Oof, Oliver skal begynne i en hvor det seriøst kun er brød.. Jeg begynner å vurdere å bytte… Men denne er jo så bra ellers! Hva skal man gjøre?? Håper alt er bra med dere 😀 Hils!! <3

   God klem

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *