Historien bak Super Helse og den indiske fabrikk

Som dere kanskje husker, så er det duket for søndagsintervju av gründere. (For de av dere som ikke har fått med seg det på bloggens ukeplan, så finner du den her).

Kanskje noen blir skuffet, men kanskje noen faktisk blir litt glade og, for dagens portrettintervju er nemlig av meg selv. Det var egentlig ikke planen, men som dere sikkert har skjønt fra de siste innleggene mine, så måtte jeg kansellere alt arbeid både torsdag og fredag, hvor jeg hadde faktisk hadde to av mine første portrettintervjuer. KJIPT! Men sånn er det dessverre noen ganger, når man får et sykt barn. Alle planer går rett i dass. Men det fantes en løsning, ettersom jeg er gründer selv 😉

MEN, for mange av dere så er det kanskje litt spennende at intervjuet denne gangen er om meg? Jeg har jo fått en del spørsmål om jeg kunne skrevet et innlegg om hva jeg driver med osv, så da får dere det endelig 😉 Jeg lover å prøve å ikke skuffe 😀

Jeg hadde gjort klart intervjuspørsmålene fra før, så da bruker jeg bare de samme på intervjuet med meg selv.

Ok, da skjør vi!

Kjappe info; navn, bosted og alder?

Mitt navn er Caroline Makholm Wergeland, og jeg er født og oppvokst i Oslo. Jeg har akkurat fylt 31 år (jeg måtte faktisk overtales av mannen min på at jeg var fylt 31, jeg trodde seriøst at jeg var 30!! Må ha skjedd noe under fødselen ;)). Så ja, 31 store år.

Hva har du startet/skapt?

Jeg har faktisk startet en hel haug med småprosjekter. Jeg er på godt og vondt født sånn. Det meste har bare vært ideer, da man er avhengig av både hjelp og kapital. Men for 4,5 år siden ca, startet jeg selskapet mitt Super Helse AS. Og dette selskapet startet jeg etter det tunge året jeg hadde, da jeg ble saksøkt. (dere kan lese alt om det her). For i det året ble jeg tvunget til å begynne å ta vare på helse min. Jeg var helt nedsyket, jeg hadde mangel på energi, og rett og slett livslyst. Og på det tidspunktet ble jeg anbefalt å prøve supermat, av en kunde av Jesper, og også faktisk av min mor. Jeg er den typen som prøver ut det meste, før jeg uttaler meg om det, og ettersom det kom fra flere hold at supermat var noe jeg burde prøve ut, så måtte jeg selvfølgelig gjøre nettopp det. Og det var dette som ble mitt vendepunkt. Jeg prøvde hvetegress og algen Spirulina i kun en uke, før jeg kjente store forandringer. Det er seriøst ikke tull. Og det var opplevelsen av den effekten av supermat, som fikk meg til å ville begynne å studere ernæringsfysiologi. Og jeg hoppet på et studie kun 1,5 mnd etterpå. Alt gikk veldig raskt. Etter nesten to år på studiet hoppet jeg av. Dette var jo ikke det jeg ville. Jeg ville ikke sitte på skolebenken å lære at brød og melk var “mirakelkuren” for god helse. Jeg visste jo bedre enn det! Jeg sluttet derfor i studiet, og fikk meg jobb hos Supernature, som hadde over 40 ansatte som hadde hatt den sammen erfaringen som meg. Vi ble kurset av noen av Europas flinkeste innen alternativ ernæring, og alt jeg lærte der, ga så ufattelig mye mer mening, enn det jeg lærte på ernæringsstudiet. Det handlet om å spise mye frukt, og grønt, alt skulle være naturlig og helt rent. Og økologisk. Helst skulle mesteparten være rått, selvom det var stor forståelse for at det ikke var like lett å leve etter. Men kunnskapen var viktig der. Etter å ha jobbet der ca ett år, og virkelig fått både ett nytt syn på både på helse, kropp, og sinn, så så jeg et potensiale for å starte for meg selv. Jeg liker ikke å jobbe for andre. Jeg har alltid være min egen sjef. Og sånn startet neste reise og epoke.

Bag new

Jeg startet først en nettbutikk (www.iampure.no), og begynte å selge Supernature sine produkter. Jeg ga også kostholdsveiledning. Men det tok ikke lang tid før jeg skjønte at det ikke var helt det jeg ville drive med. Jeg hadde ikke truffet spikeren helt. Det ga meg ikke den gleden jeg søkte. Og det var på det tidspunktet jeg møtte min nåværende partner i selskapet, Marte. Jeg hadde møtt henne et par ganger før gjennom min bestekompis, men aldri noe mer enn det. Men så møtte jeg henne på Majorstua 2 ganger etter hverandre, på samme tidspunkt, bare en uke etter hverandre, og vi begge forstod at vi måtte ta en kopp te. Vi begge har den typen tankegang at sånne tilfeldigheter ofte ikke bare er tilfeldigheter, så derfor bestemte vi oss for å møtes. Og det gjorde vi allerede dagen etter. Jeg fortalte henne om ideen, og konseptet mitt, og hun tente på alt! Dette ville hun være med på!

Derfra gikk alt veldig raskt fremover. Hun var i full jobb som barneskolelærer, men kom hver dag etter jobb for å utvikle selskapet. Vi bestemte oss for å prøve å lage våre egne produkter, i stedet for å selge andres. Akkurat på dette tidspunktet hadde min søster reist til India for å praktisere yoga, og jeg skulle kort tid etter, reise ned til henne og besøke henne. Vi bestemte oss for at jeg skulle bruke turen som en studietur, og jeg skulle titte på massevis av produkter mens jeg var der nede. Se hva vi kunne ta inn som vårt eget. Men da turen gikk til India, var det ikke titting på produkter som ble fokuset. Søsteren min hadde nemlig møtt en mann, bare tredje dagen hun var der, og de hadde blitt kjærester. Ikke bare kjærester, men hun var også gravid! Ja, sitter dere med åpen munn nå? Det gjorde hele familien vår og. Kun 3 måneder hadde hun vært der, og hun skulle ha barn med en indisk mann. Kun 24 år gammel. Og denne mannen, han tente veldig på Super Helse sitt konsept. Og ikke bare tente han på ideen, han fortalte oss at han kunne hjelpe meg med å få min egen fabrikk, om jeg ønsket å pakke mine helt egne produkter. Selvfølgelig ville jeg det!

Så, for å korte historien litt, så dro jeg hjem igjen, med enda flere ideer, og klarte å overtale min egen far til å investere et par hundre tusen i selskapet mitt, så jeg kunne få nok kapital til å starte opp en fabrikk. Resten fikk vi hjelp fra banken. Og det var sånn reisen med egne produkter startet. For allerede 8 måneder etterpå, hadde både fabrikken kommet opp, og vår først ladning med produkter var på vei til Norge. Kult?

Og produktene våre var faktisk så fine i designet, at de ble kåret til Topp 100 beste design I VERDEN, i mars det året. Kåringen ble gjort av den meste anerkjente designkonkurransen som er i verden blant produktdesign, The Dieline.

Top Hundred

Vi hadde fikk oss våre første kontorlokaler i Sandvika, og fikk store kunder som XXL, helsekostkjeder og Home & Cottage. Vi gjorde det bra. Veldig bra. Og derfra har det både vært nedganger og oppganger. Og idag har vi kontorer i Bærum, og investorer som skal gå inn med store summer for å ekspandere til både utlandet, og satse enda større i Norge.

Hvorfor valgte du å bli grunder?

Dette er bare noe jeg har villet siden jeg var liten. Jeg tror noen er født med det, og noen starter fordi de får en idé, som de bare MÅ utvikle videre. Men jeg, jeg er født med det. Jeg elsker å jobbe for meg selv, selvom det har vært utrolig tøft økonomisk. Jeg har hatt mange jobber, for andre, og det gjorde noe med meg innvendig. Såpass sterke negative følelser ga det meg, at jeg raskt forstod at det å jobbe for meg selv, det var det som gjorde meg lykkelig, uansett hvor tøft det kom til å bli. Mitt kall kan man kanskje kalle det? Sterk magefølelse.

Visste du at du skulle starte for deg selv da du var yngre, eller var det noe som kom til deg i senere tid, for eksempel rundt studiene? 

Dette svarer jeg vel egentlig på ovenfor 😉

Trives du med å være grunder?

Om jeg trives! Jeg elsker det! Men skal jeg være ærlig, så har det selvfølgelig vært MANGE stunder jeg har ønsket at alt var annerledes. Og heller ikke har skjønt hva det er jeg holder på meg. At jeg bare er en fiasko, og ikke klarer noe. Jeg tror mange har sånne stunder. Hvor man går løs på seg selv. På kanten av deprimert har jeg vært, på det tyngste. På år nr to i Super Helse vokste vi nemlig så fort, at vi ikke hadde nok kapital til å få inn stort nok varelager, for å dekke etterspørselen. Og bankene hadde satt lås på døren. Det var nye tider sa de, og at det å få penger var mye vanskeligere, til tross for hvilken etterspørsel vi hadde. Ingen kunne låne oss penger, og jakten på investorer begynte. Men dette var en lang epoke, hvor regninger forfalte, kreditorer skulle ha betalt, og de største kjedene krevde varer RASKT. Dette var en tung tid, og når alt lå kun på mine skuldre, da ville jeg bare synke ned i jorden på et tidspunkt. Men i all motgang… Ja, da kommer medgang! Og det kom! Vi fant endelig investorer. Sånne tider må man bare forvente å få som gründer. Det kommer nedturer, og jo bedre man er rustet for det mentalt, jo raskere kommer man ut av det. Finne konstruktive løsninger, og tenke positivt. Med positivitet har jeg kommet utrolig langt, til tross for at mange mener jeg kanskje kan være litt for optimistisk til tider. Men det har alltid løst seg! 😉

Hva er positivt med å starte for seg selv?

Det å kunne bestemme sine egne hverdager. Det må være en av de største fordelene. Det å kunne sove litt lengre de dagene man virkelig trenger det. Det å fylle opp helt fulle dager, slik at man kan ha helt tomme dager andre dager. Styre alt selv. Å jobbe for seg selv gjør også at man lærer enormt mye. Jeg suger til meg kunnskap, og lærer om alt fra forretningsøkonomi, til internasjonal shipping. Livets skole! Man møter også utrolig mange fine, og flinke mennesker. Som i mitt tilfelle har hatt en enorm påvirkning på livet mitt, og som er mitt hjerte nært. Og nesten hver dag møter jeg nye fantastiske mennesker.

Hva synes du er negativt med å starte for seg selv?

Det må være at man står alene om mye. Og man har selv ansvar for å generer nok penger til hver måneds utgifter. Det må være det mest skumle. Man sitter med et enormt ansvar, ikke bare for sitt eget liv, men også for å drifte det man har startet og ta det ansvaret som følger med i samfunnet vårt. Det er kanskje ikke negativt i den forstand, men det er tungt, og det ansvaret kjennes ofte på skuldrene, og i sene nattestimer, og det er negativt. Annet enn det er det ikke mye negativt for min del. Kanskje at jeg føler det er litt tyngre å være kvinne og gründer? hvordan menn ofte kan være mot en? Det er jo ikke veldig positivt, at det fortsatt kan være sånn. Men da må man bare være sterk i seg selv, og stå i det. Vise dem feil.

Ville du startet for deg selv igjen, om det skulle være sånn at du fikk en enda en mulighet til det? 

Hmm. Det er et vanskelig spørsmål. Akkurat idag ville jeg sagt ja, men så er det dager jeg sier til meg selv at jeg aldri ville gjort dette igjen. Så det kommer vel helt an på hva det er, hvem det er med, og om det er kapital i bildet. Sånn som jeg startet, med minimalt med kapital og jobbe seg opp fra scratch ville jeg nok aldri gjort igjen. Det krever alt av en, og den tiden og energien har jeg ikke nå, når jeg har en familie å ta vare på ved siden av. Men med et et godt team, en god idé, og kapital i ryggen, så ville jeg ikke nølt med å starte noe mer. Og det kommer jeg sikkert til å gjøre og, om jeg kjenner med selv rett 😉

5e66a6cd1a04a62b7d1e2ddcc4c9cdbc

Hva er dine tips til andre som sitter med en liten grunderspire i magen? Evt fallgruver de må passe på? 

Mitt tips er å alltid følge hjertet, og magefølelsen. De to sammen tar deg ofte til dit du skal, selvom veien dit du vil nødvendigvis ikke er lett. Ingen suksess smaker godt uten hardt arbeid. Vær nøye med alt av kontrakter, og økonomi. Få deg en god regnskapsfører som lærer deg opp på veien, slik at du blir god på å føre regnskap, og at dette alltid er ryddig og på plass. Det er virkelig alfa omega. Får man etterhvert investorer er det dette de vil se på, og er det mangler og feil her, vil du kanskje ikke få den muligheten igjen.

Bli kjent med alle du kan rundt deg. Du er så stor som nettverket ditt er. Nettverk er alt, og uten mitt nettverk hadde jeg nok ikke vært der hvor jeg er idag! Ærlig sak. Alle som er gründere, hjelper ofte hverandre, fordi de selv vet hvordan det er, og skaper du deg et stort og sterk nettverk, ja, da er det lite som kan hindre deg i nå dit du vil 😀

Og helt til slutt, har du en nedtur, stå i det, se etter løsninger, og kom deg fort opp igjen. Ikke la frykten ta overhånd, da frykt virkelig er en hver persons værste fiende.

Dette var mitt intervju av meg selv 😉 Håper at det kan være til inspirasjon og, kanskje litt hjelp? Mange av rådene kan jo brukes i det daglige, hjemme, eller på jobb.

Hver søndag fremover vil jeg intervjue en ny og spennende person, som har startet noe selv, så jeg håper dere vil følge med meg videre. Har dere innspill, eller spørsmål så håper jeg dere fyrer løs! Og om dere liker det dere leser, så hadde jeg satt utrolig pris på at dere delte innleggene videre <3

Husk å følg meg på snapchat, om du vil se bilder og videoer gjennom hele dagen min 😉 Mener selv at de er ganske så morsomme, haha 😉 carowerg heter jeg der 😀

Ha en kjempe fin søndag, her blir det får i kål med familien på besøk! Yey!

– Caroline

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *