Bør dere lytte til meg?

For tre dager siden var det denne overskriften som prydet Aftenposten og utallige andre aviser her i landet;

“Det er blitt en «sykdom» blant bloggerne å gi tips om ting de ikke har peiling på.

Bloggere uten fagkompetanse får kritikk av Jørgine Vasstrand Haagensen (25) og flere eksperter. – I verste tilfelle kan formidle helseskadelige råd, mener professor Jorunn Sundgot-Borgen.”

Les hele artikkelen her.

Hva tenker dere om dette? Hvor går grensen på hvem man skal lytte på? Er det utdannelsen som skal bestemme hvem som er best på hva og hvem man skal lytte til, eller skal man også bruke sunn fornuft?

Ta meg som et eksempel. Jeg er ingen PT. Men min ektemann som jeg har vært sammen i 6 år er PT. Ikke bare er han PT, men han er en av de beste i bransjen. Mener jeg. Og jeg føler jeg har kunnskap nok til å kunne uttale meg om det. Vi sparrer hele tiden. Vi deler kunnskap og vi er virkelige gode teammates, både på jobb og privat. Vi var redde for å samarbeide sammen om å dele privat OG jobb, men med tiden har det bare blitt det mest naturlige. Vi deler alt, og vi hjelper hverandre på alle områder, og vi er flinke til det. Jeg har lært utrolig mye av han, og han av meg. Jeg er ingen ekspert, overhodet ikke. Jeg er langt fra perfekt når det gjelder trening, men det gjør ingenting. Jeg føler virkelig ikke at jeg trenger å være en ekspert, men jeg vet innerst inni meg selv, at det er dette jeg skal jobbe med. Jeg elsker det! Og jeg elsker å inspirere. Jeg er utrolig flink på helse og kosthold, men jeg er ingen lege. Leger har kun ett lite kurs om ernæring, iløpet av hele 6 års utdannelse. Deres læring er medisin, ikke mat. (dette er informasjon jeg har fått av en nyutdannet legevenninne). Jeg har kun 2 år innen ernæringsfysiologi, men det ga meg uansett et kjempe godt grunnlag på hvordan hele kroppen fungerer. Det var kun første året vi hadde konkret om hvordan kroppen fungerer, helt ned på cellenivå, med medisin grunnfag. Andre året gikk vi videre på kosthold. Men det ga meg ingenting, da deres kunnskap var veldig utdatert, og jeg ville ikke bruke penger for å få en utdannelse jeg overhodet ikke synes er bra. Norge MÅ oppdatere seg.

Så kropp kan jeg veldig godt. Men jeg har ikke bare det to årene, jeg har 6 hele år med kursing og dypdykk i helsebransjen. Og jeg har trent nesten hver eneste dag. Alle mulige treningsformer. Jeg elsker å prøve alt mulig, og gjør meg opp meninger. Jeg ser ting veldig annerledes enn de fleste PT´r. Men jeg mener også at jeg kan mer enn mange av de som kun har en PT udannelse. Jeg ser en helhet i kosthold og trening, og jeg har brukt disse 6 årene på kurs og ufattelig mye læring via bøker, seminarer, reiser og ved å drive helseselskapet mitt. Jeg spisere sunnere enn folk flest, og jeg vet virkelig hvordan jeg kan hjelpe mennesker. Jeg har 6 års studietid, men ikke på en skole. Gjør dette meg til at jeg er utroverdig? Jeg vet det finnes mange andre de kanskje mener er værre kandidater enn meg, men det finnes nok veldig mange som meg og. Hvem vil man helst høre på? Har man en passion for helse, så har man en tendens til å ville ønske å dypdykke i faget. Uten å nødvendigvis ta en utdannelse. Det er faktisk ikke bare å bare å ta en utdannelse, det koster masse penger, og det tar ufattelig mye tid, som veldig mange ofte ikke har. Jeg har virkelig ikke tid til å studere oppi alt det jeg holder på med. Jeg trenger ikke ta en eksamen for å lære meg kunnskap, og for å bevise at jeg har det. Jeg har en allsidig kunnskap, for jeg ser på alle mulige aspekter, og dømmer ikke noe før jeg har lest alt om det. Jeg vil ikke gjøre opp en mening før jeg har testet det selv.

Personlig trener utdannelser kan vare alt fra et par helgekurs, til bare noen få måneder. Jeg sier ikke at utdannelsene ikke er gode, men jeg mener jo at 6 år med dypdykk i kropp og helse også gir meg en viss rett å kunne få tillit til min kunnskap. Jeg vet det er flere av mine venner innen bransjen som heller ikke har utdannelse, men skriver blogg og deler om både helse og kosthold. Og jeg vet at de virkelig gode på det de kan. Jeg har stor tillit til dem selv, og vi deler sammen kunnskap som vi alle tar i bruk. Det handler mest om naturlig mat/trening og sunn fornuft.

Folk henger seg altfor mye opp i utdannelser. Så mye at det har ødelagt utallige mennesker. Vi må leve opp til et stykke papir. Og vi skal hele tiden bare studere mer, fordi alle andre har begynt å gjøre det. Det blir et skikkelig press. Mange som tar utdannelse klarer ikke reflektere over informasjonen man får, men bare lærer seg læreboken slavisk, og kaller seg etter studiene ekspert. Jeg mener det der kan variere så veldig. Jeg har møtt på veldig mange i bransjen som har den ene og den andre utdannelsen, men virkelig ikke kan helse. Så hvor går denne grensen? Hva skal vi gjøre? Jo, som jeg alltid sier til de jeg er glad i, bruk sunn fornuft. Reflekter litt over hva du faktisk tenker og mener, i stedet for å få meninger som er overskriften til en eller annen avis. Ha dine egne meninger, og bare tenk logisk. Det gjør det hele så mye enklere for deg selv 🙂

Men, jeg er heller ingen ekspert. Husk det. Så jeg prøver ikke å belære om hvordan man gjøre øvelsene jeg deler, jeg prøver bare å inspirere til at folk skal begynne å trene, og viser dem enkle OG utrolig effektive måter å få trent på i tidspressa idag, OG ha det veldig gøy samtidig. Kun med egen kroppsvekt og ting vi har rundt oss. Jeg tror det er mer skadelig om personene ikke begynte å trene, enn at de ble inspirert til å begynne? Fordi de overskrifter i media sier det er farlig? Nei, følg magefølelsen og gjør det som gjør deg glad! Det som gjør deg glad holder deg ofte sunn og frisk 😀

Jeg gleder meg ihvertfall til å inspirere, dele og bare påvirke så mange som mulig i positiv retning:)

IMG_7259

Ha en fantastisk søndag 😀

– Hyggelig om dere vil dele 🙂

Love Caroline

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *